KEUZE SCHIP /REDERIJ:
(Blauwe Hyperlinks verwijzen naar aparte pagina's.)

* Van alle genoemde schepen zijn meer gegevens en foto's in de vlootlijst te vinden
* From all mentioned ships more
images and technical details available on the Page FLEETLIST .

Veel van de cruise reizigers beseffen niet, dat de keus van de rederij en het schip een eerste stap is naar een geslaagde cruise. Er zijn tientallen varianten in cruise schepen. Van ultra luxe tot budget, van klein tot mega groot, van nieuw tot oud, van veel vermaak tot rustig, van kindvriendelijk tot kinderen niet gewenst, van "all-in" concept tot gedeeltelijk "all-in", van Amerikaans tot Europees, van 5 sterren tot 2 sterren, van expeditie schepen tot zeilclippers. U zult begrijpen, dat de keus dermate divers is, dat het nuttig is enige tijd aan uw keuze te besteden. Stel u wilt een rustige cruise maken en u komt op een schip, waar de gehele dag 'neon' lichten flitsen met 'bonkende' muziek. Uw cruise is dan al voor een deel verpest! Deze site probeert u een inzage te geven van de diverse mogelijkheden volledig onafhankelijk en vrij van commerciële belangen. In de wetenschap, dat het niet anders dan 'richtlijnen' zullen zijn, mede gebaseerd op persoonlijke ervaringen.

Elke rederij probeert zich, net als hotels, in een bepaald segment te profileren. Dat is evengoed van toepassing op Cruiserederijen en hun schepen. Zo bestaat er ook voor cruiseschepen een *sterren* systeem. Helaas geen internationale regels voor de kwalificatie daarvan. Dit in tegenstelling tot hotels. Vandaar dat u nog wel eens uiteenlopende sterren kwalificatie ziet voor één en hetzelfde schip. De meest gezag hebbende beoordeling is de Berlitz gids “Ocean Cruising & Cruise Ships” van de auteur Douglas Ward. De schrijver bezit een ervaring van meer dan 35 jaar en verblijft per jaar minimaal 250 dagen voor inspectie en evaluatie aan boord van cruiseschepen . Hij hanteert voor elk schip dezelfde beoordelingscriteria. De gids verschijnt jaarlijks en is in de Engelse taal opgesteld. De kwalificatie loopt van 2* tot 5+*  Het is overigens een misverstand te denken, dat alle schepen van een bepaalde rederij, dezelfde kwalificatie bezitten. Het sterrensysteem is altijd scheepsgebonden.

Indien u meer wilt weten over het Berlitz-beoordelings systeem en voor-en nadelen van de diverse rederijen verwijs ik u naar de hyperlink

Richt lijnen voor de juiste keuze van uw rederij en het gehanteerde "sterren systeem" van Berlitz

De keuze van de rederij en het type schip wordt door de meeste cruise reizigers gemaakt aan de hand van de prijs-het tijdvak en het vaargebied. U kunt ook uw keuze laten bepalen, of u wel of niet wilt vliegen naar vertrek-of aankomst haven. Er komt steeds meer keus een cruise vanuit Nederland te maken. Wel zijn de bestemmingen beperkt en bestaan meestal uit Noord-Europa-Rondom UK -IJsland en naar de Middellandse Zee.

Mocht u als Nederlander tussen al dat buitenlandse geweld toch nog een vleugje Nederlands willen, dan is de keus voor de Holland-America Line wellicht een optie. Opgericht in 1873 als NASM, de op één na oudste nog bestaande cruise rederij. Helaas is de maatschappij  sinds vele jaren geen Nederlands eigendom meer, doch in 1988 gekocht door Carnival Corp. Sinds enige jaren varen  alle schepen weer onder Nederlandse vlag met thuishaven -Rotterdam. De namen van de schepen zijn typisch Nederlands en eindigen altijd op "dam". Overigens moet u zich van de Nederlandse traditie ook weer niet al te veel voorstellen, aangezien het inmiddels een volledig Amerikaans bedrijf is en in de top ontbreekt elk Nederlands invloed. Nostalgische zaken die Amerikaanse reizigers aanspreken, zijn behouden. De kans, dat u Nederlanders, of voormalige Nederlandse emigranten, als medereizigers zult treffen is aan boord van een HAL schip het grootst. De schepen worden zover als mogelijk door Nederlandse officieren bemand. Helaas wordt dat aspect steeds minder aangezien de interesse voor een carrière in de zeevaart steeds minder wordt.
Gelukkig heeft de HAL ingezien, dat een "echt" Nederlands schip de animo voor cruises kan vergroten. De Rotterdam vaart sinds 2012 regelmatig vanuit haar thuishaven en heeft de meeste Nederlands sprekende bemanning aan boord.

Voor een geslaagde cruise is ook het tijdvak waarin u de cruise wilt maken belangrijk. Raadpleeg hiervoor de hyperlink Vaargebied met Jaarkalender  u zult tot de conclusie komen, dat in bepaald tijdvak u beter een andere bestemming kan kiezen.

Door onderstaande hyperlinks krijgt u inzicht in de keuze mogelijkheden van rederijen en schepen.
Overzicht hedendaagse Nederlandse cruise-passagiersvaart.
 Nederlandse cruise-passagiersvaart
Korte historie van de HAL
NASM
Opsomming van luxe rederijen met 5* schepen.
Crystal Cruises

Hapag Lloyd Cruises
Seabourn
Seadream Yacht Club
Silversea.

Een belangrijk aspect om een fijne en plezierige cruise te maken is het kiezen van het juiste schip. U kunt daar best enige tijd en informatie aan spenderen. Het is niet eenvoudig uw keus te bepalen uit het gigantische aanbod. Om te beginnen zult u een keus moeten maken op wat voor type schip u de cruise wilt maken. Zonder ook maar de pretentie te hebben kompleet te zijn zal deze site de belangrijkste type schepen vermelden.   

Opsomming van verschillende schepen naar omvang.
Mega
Schepen boven de 100.000 ton geschikt voor zo'n 4500 passagiers of meer.
Middelgrote
Schepen tussen de 65.000 en 100.000 ton met zo'n 1800 tot 2850 passagiers.
Kleinere
Schepen onder 65.000 geschikt voor zo'n 450 passagiers tot zo'n 1800 passagiers.
 Expedition schepen.
Veelal kleine schepen varend in Poolgebieden.
Zeilclippers
Een beperkt aantal cruiseschepen varen met zeilen.
Disney
Voor ouders die cruisen met kleine kinderen een geweldige ervaring
China and Australasia
Wilt u de sfeer van Azie ondergaan gedurende uw cruise?
Speciaal rederijen
Niet alledaagse Cruises.

Zoek een specifiek schip op deze site:

site search by freefind advanced

© Dit is een pagina uit www.nedcruise.info alle rechten voorbehouden.
Laatst bijgewerkt 15 march 2019

Behouden vaart en fijne cruise gewenst door Nedcruise !!!